Sonen

8 april 442 f.Kr.

Igår var det min sista dag jag såg min syster, hon såg sorgsen ut medan hon lämnade oss och det trygga huset med den vackra inne gården som hon älskade att leka i vid polen med sin slitna docka, alla sina egendomar och allt det hon sett varje dag i sitt 14 åriga liv. Far pustade ut nöjt. Han hade Jobbat hårt för att hitta henne en bra och rik make innan syster började bli för gammal. Min mor har jag aldrig träffat, hon sa förväl till denna jord när jag kom. Mina två andra systrar mins jag knappt, de blev bortgifta innan jag hann fylla fem.

14 maj 436 f.Kr.

Fyra dagar sedan fyllde jag 20 år och jag gick på min första folkförsamling i Akropolis, jag förstod inte mycket men min far förklarade vad de pratade om och när jag skulle räcka upp min hand. Det var högljutt men mannen som pratade hördes ändå. Dagen efter gick jag till skolan, vi fick lära oss läsning skrivning matte och retorik, jag förstår matte bra men min röst hörs knappt. Sedan visade min far hur jag skulle ta hand om ärv, slavar och huset när han dör. Jag hade aldrig tänkt på det, vad skulle jag göra när han dör. Det var så mycket att komma ihåg, att göra.

3 augusti 431 f.Kr.

Så mycket har hänt. Sparta har startat krig med oss och jag vet inte hur det här ska sluta, de får stöd av större delen av Grekland och får ekonomiskt och materiellt stöd av perserna vilket gör mig orolig. Min far.. dog föra fredag, det var som om han somnade fast för sista gången, det var lätt och fridfullt för båda honom och mig. Jag gifte mig igår. Min Far sa att han var glad att han hitta mig en fru innan han dog och att vi kommer bli en bra familj, det hoppas jag med. Jag visade min 13-åriga fru hur husets ägodelar ska tas hand om, var alla krukor och skålar ska stå, hur våra kläder ska delas upp och vikas, och berättade att hon skulle se till att vinet hålls kallt och att brödsäden i förrådet är tort. Sedan visar jag vart vävstolen ska stå och husets slavar och slavinnor som satt och span tråd med sländor.

9 juni 425 f.Kr.

Igår var jag och min son på teater. Vi såg på komedi. Jag är mycket stolt över min son, han är stark och modig med rösten av ett lejon, inte som jag när jag var ung då jag inte kunde dölja min naivitet. Orchestran var full med människor som tittade engagerat och slavar längst bak. Vi såg på ’Archarnerna’ av Aristofanes, den handlade om en attisk bonde, Dikaiopolis, som i det peloponnesiska kriget lyckas att sluta ett personligt fredsavtal med spartanerna. Ååh jag hoppas det går lika bra för oss.

Av: Tanja

Källor:

So boken, Ms Brander, SO-rummet, Wikipedia, Mimers brunn.